Friday, April 27, 2012

Makaronilaatikkoa ja palkkeja

 Siinä on likaiset housuni.
Ne pääsivät pesuun. Jaksankohan ottaa kuvan niistä kun ovat vähemmän saastaisia.
Oikeastaan kuvassa hosut ei ees näytä niin saastaisilta kuin ne oikeasti on. En voinu istuessa nojata reisiin kun kuivuneen liiman kerrokset pisteli ilkeästi käsiin.

Nyt housuissa on tullut esille edessä oleva musta kohtakin ja kaikkea.
 Kerroinkohan jo legendaa tästä iki-ihanasta suuntausohjaimesta? Toiseksiuusin lelumme.
No sen verran siitä että se on ihana laitos.
Melkein kolmimetrisiä lautoja saa sahattua tasaleveyteen. Tämä on melkonen duuni isommallakin sahalla tehdä ja höylätessä tarvitaan ihan oikeasti taitoa jo siinä.


Tässä vehje käytännössä työssä. Kiskojen mittahan pystyy olemaan mitä tahansa ja suuntausohjaimella vain asetetaan haluttu leveys joka voidaan kopioida tarkasti jokaiseen palaseen.

Lisäksi ideoin yllättävän (ja tervetulleen) lisäominaisuuden ohjaimelle: Suorakulma.

Kun suuntausohjaimen kääntää tavallaan väärinpäin niin se on täydellisen suorakulmainen ohjainkiskon kanssa ja voidaan tukea kappaletta vasten -> erittäin helppoja ja tarkkoja suorakulmaisia sahauksia.

Aiemmin meni kauhean vääntämisen ja äheltämisen tuloksena varttitunti tai enemmänkin suorakulmaisuuden varmistamiseen, nyt saadaan luotettavia tuloksia parissa minuutissa.

Se on yhä hitaampaa kuin isolla levysahalla heitellessä, mutta eipä näitä hommia massaduunina tehdäkään ja kolmimetristä laudan/levynpätkää en ihan noin vain heittäisi levysahankaan ääressä.

 Lisäksi yleistä hävitystä ja kauhistusta verstaalta. Pikkuhiljaa pitäisi jaksaa taas joku etsiä jolla on tarvetta poltettavalle jämäpuulle.

<- Aterintelineetkin valmistui. Kaksi papukaijamerkkiä sille joka ekana löytää oikean ravintolan missä nämä on.

 Jotkut elämänsisällöttömät runkkarit joiden harrastuksiin kuuluu tämän lukeminen, varmaan muistavat viereiset hirviöpalkit jotka imi 70% verstaan puristimista.

 Nyt niitä on höyläilty ja sahailtu vähän symmetrisempiin mittoihin.

Ja koska tällaisten palkkien höylääminen on normaalistikin haastavaa, ei meidän italialainen paskamme jaksa sellaisiin suorituksiin pystyä eikä sirkkeliosa samasta vehkeestä myöskään paljo vakuuta.

Ratkaisu tähänkin elämääjarruttavaan ongelmaan on Festool.
Tarvittiin vain yksi suora sivu (joka saatiin tiedolla ja tuurilla höylättyä) jonka päälle heitetään ohjainkisko.
Ohjainkiskon alle laitettiin myös toinen palkki tukemaan ja pitämään sen alusta tasaisena.

Sitten vain sahaamaan.
Ongelma tällaisissa palkeissa on että sahausta ei voi yhdellä kertaa tehdä koska puun jännitykset halkaisusahauksessa lähtee viemään sahaa sivuun ohjainkiskon kohdasta.
En kauheasti tällä kertaa kokeillut eri tekniikoita vaan otin noin metrin välein uudestaan saman kohdan jotta saha saa siivottua vinouman.

Lopputuloksena kutakuinkin suorakulmaisia palkkeja jotka painaa suorastaan kohtuulliset määrät.

No comments:

Post a Comment